نصب بازی کنسول
آموزش سخت افزار

علائم سوختن سی پی یو (CPU)

هر بار که ما از رایانه خود استفاده می کنیم، چه برای باز کردن یک برنامه، مرور اینترنت یا شرکت در یک بازی ویدیویی، واحد پردازش مرکزی (CPU) سخت افزاری است که عمدتاً مورد استفاده قرار می گیرد. وظیفه اصلی آن اجرای تمام دستورالعمل های ارائه شده توسط کاربر است. در ادامه این مقاله از فناورانه با علائم سوختن سی پی یو (CPU) همراه شوید.

به طور معمول، تنها بخش کوچکی از توان CPU، تقریباً 5٪، توسط سیستم استفاده می شود. با این حال، این استفاده می تواند به سرعت در هنگام اجرای یک فرآیند سخت تغییر کند و باعث افزایش موقت استفاده از CPU شود. پس از تکمیل فرآیند، استفاده از CPU به سطح پایین‌تری بازمی‌گردد.

این جابجایی دائمی بین حالت ها، فشار قابل توجهی را به پردازنده وارد می کند، بیش از هر قطعه سخت افزاری دیگری در رایانه. خوشبختانه CPU ها به گونه ای طراحی شده اند که از دوام بالایی برخوردار بوده و می توانند این استرس را تحمل کنند. آنها قادر به انجام وظایف فشرده و چندگانه به طور همزمان هستند.

فن‌آوری‌های داخلی در CPU برای تنظیم بار و دما کار می‌کنند و شرایط کاری بهینه را در محدوده‌های مشخص شده تضمین می‌کنند. با این حال، با گذشت زمان، بار مداوم، تنش، نوسانات دما و سایر متغیرها به ناچار اثر خود را بر روی سخت افزار باقی می گذارند. پس از صدها ساعت استفاده، ممکن است متوجه تغییراتی در عملکرد سیستم خود شوید. در این مرحله، ممکن است تعجب کنید که آیا پردازنده شما بیش از حد گرم شده است. برای درک علائم گرم شدن بیش از حد CPU، مهم است که با علائم مرتبط با این موضوع آشنا شوید.

چگونگی تشخیص سوختن یا نیم سوز شدن سی پی یو (CPU)

سیستم عملکرد اغلب با چندین خطای رایج از جمله خاموش شدن تصادفی، خرابی های مکرر سیستم، خطاهای سیستم در حین POST، انجماد سیستم، روشن نشدن کامپیوتر، چرخش فن ها اما بدون نمایشگر و حلقه های راه اندازی بی نهایت مواجه می شود. توجه به این نکته ضروری است که این خطاها صرفاً به نقص عملکرد CPU نسبت داده نمی شود. قطعات دیگری مانند RAM، منبع تغذیه و GPU نیز می توانند مسئول این مشکلات باشند.چ

علائم سوختن cpu

در بخش‌های زیر، به بررسی این علائم رایج می‌پردازیم تا درک جامع و ابزارهای مؤثری برای تعیین اینکه آیا CPU شما از کار افتاده است یا خیر، به شما ارائه می‌کنیم.

1- کامپیوتر به طور خودکار خاموش می شود.

یکی از ناامید کننده ترین اتفاقات برای هر کاربر زمانی است که کامپیوتر آنها به طور خودکار خاموش می شود. این می تواند نشانه بالقوه ای از یک CPU معیوب یا سوختگی CPU باشد. در چنین مواردی، شناسایی اجزای معیوب با انجام آزمایش‌ها و تشخیص سایر عناصر مانند منبع تغذیه و/یا GPU تا زمانی که سخت‌افزار معیوب مشخص شود، بسیار مهم است.

یکی از دلایل اصلی خاموش شدن خودکار رایانه، دمای بیش از حد بالای CPU است. این مشکل معمولاً با وقوع یک یا چند خاموش شدن خودکار مشخص می شود که به مرور زمان بدتر می شود. اگر این اتفاق افتاد، توصیه می‌شود دمای CPU خود را کنترل کنید و ترکیب حرارتی را جایگزین کنید یا سیستم خنک‌کننده را ارتقا دهید.

2- مشکلات راه اندازی سیستم

مشکلات راه اندازی سیستم همچنین می تواند به عنوان نشانگر خرابی CPU باشد. پس از روشن کردن رایانه، مرحله اولیه BIOS POST (آزمایش خودکار روشن) است. این تست خود تشخیصی تعیین می کند که آیا مشکلات سخت افزاری وجود دارد یا خیر. اگر هیچ مشکلی در حین POST شناسایی نشد، کامپیوتر باید به طور معمول بوت شود. برعکس، اگر خطایی شناسایی شود، سیستم بوت نمی شود و یک پیام خطا نمایش داده می شود که اطلاعات مربوط به مشکل را ارائه می دهد.

به طور معمول، اگر یک جزء از قبل آسیب دیده باشد، POST آن را به عنوان سخت افزار گم شده تفسیر می کند. با این حال، ممکن است مواردی وجود داشته باشد که BIOS POST نتواند تمام مشکلات رایانه را شناسایی و تشخیص دهد. در چنین مواردی، سیستم ممکن است ابتدا به طور عادی راه اندازی شود، اما سپس به طور ناگهانی منجمد یا به طور خودکار راه اندازی مجدد شود. این سناریوی خاص می تواند یکی از علائمی باشد که نشان دهنده سوختگی CPU است.

3- کامپیوتر روشن نمی شود.

یکی دیگر از نشانه های سوختگی CPU می تواند ناتوانی کامپیوتر در روشن شدن باشد. این می تواند به طرق مختلف ظاهر شود. با فشار دادن دکمه پاور، کامپیوتر ممکن است هیچ پاسخی نشان ندهد.

از طرف دیگر، فن ها ممکن است برای چند ثانیه برای مدت کوتاهی روشن و خاموش شوند. در حالی که مهم است که اذعان کنیم که اجزای دیگر به طور بالقوه می توانند مسئول این رفتار باشند، این وبلاگ بر دیدگاه CPU تمرکز دارد. هدف آن توضیح این است که چرا یک پردازنده معیوب ممکن است منجر به چنین اتفاقاتی شود و نکاتی را برای تشخیص، عیب یابی و حل این مشکلات ارائه می دهد.

اگرچه این علامت به طور بالقوه می‌تواند ناشی از طیفی از سایر نقص‌های سخت‌افزاری یا فایل‌های سیستم خراب باشد، اما می‌تواند نشانه‌ای از خراب شدن پردازنده باشد.

4- سیستم پاسخگو نمی شود.

انجماد سیستم یک مشکل آزاردهنده است که با عدم پاسخگویی سیستم مشخص می شود و یکی از شایع ترین علائم فرسودگی پردازنده است. ممکن است کاربران در مورد اینکه چرا کامپیوترشان کار نمی کند یا اینکه چرا مکان نما ماوس آنها از حرکت بازمانده است، گیج شوند. یخ زدن سیستم می تواند به صورت پراکنده رخ دهد.

این یخ‌ها می‌توانند در طول راه‌اندازی سیستم، دوره‌های استفاده شدید از سیستم، یا حتی زمانی که رایانه بی‌کار است، رخ دهد. در چنین سناریوهایی، ممکن است مشکلی با سخت افزار یا نرم افزار وجود داشته باشد، و شایان ذکر است که یک CPU معیوب می تواند یکی از مقصران انجماد تصادفی کامپیوتر باشد. استفاده از مراحل عیب یابی مناسب ممکن است به رفع این مشکل کمک کند.

5- صفحه مرگ آبی

صفحه آبی مرگ (BSOD) یک خطای سیستمی یا خطای کشنده است که در سیستم عامل های مایکروسافت ویندوز با آن مواجه می شود. به طور معمول، BSOD زمانی رخ می دهد که سیستم عامل به طور غیرمنتظره ای منجمد شود.

عوامل متعددی می‌توانند در بروز BSOD نقش داشته باشند، و یکی از آنها می‌تواند سخت‌افزار معیوب باشد که به عنوان نشانه بالقوه فرسودگی CPU عمل می‌کند. هنگامی که یک رویداد BSOD رخ می دهد، صفحه نمایش آبی می شود و یک کد خطا نمایش داده می شود که اطلاعاتی را در مورد دلیل اینکه سیستم به وضعیت ناامن رسیده است و دیگر نمی تواند به درستی کار کند، ارائه می دهد.

6- بوق زدن

کد مورس، یک روش ارتباطی که در زمان های قدیم استفاده می شد، ممکن است برای شما آشنا باشد. این کد شامل یک سری بوق کوتاه و بلند است، مشابه کدهای بوق تولید شده توسط مادربرد شما. این کدهای بوق، مانند کد مورس، مشکلات خاصی را در سخت افزار سیستم شما نشان می دهد. برای درک بهتر هر کد، توصیه می شود به کتابچه راهنمای مادربرد خود مراجعه کنید. به عنوان مثال، در برخی از مادربردهای ایسوس که از سیستم عامل آمریکایی Megatrends استفاده می کنند، پنج بوق کوتاه نشان دهنده مشکل در CPU یا مادربرد است.

با این حال، همه مادربردها توانایی تولید بیپ را ندارند. در چنین مواردی، یک بلندگوی داخلی مقرون به صرفه می تواند به هدر روی مادربرد شما متصل شود تا این عملکرد را انجام دهد.

7- از بین بردن عواملی که باعث مثبت کاذب می شوند

در طول عیب یابی سیستم با خطا مواجه می شویم، زیرا CPU تنها جزء یک کامپیوتر نیست. این پیچیدگی همان چیزی است که عیب یابی رایانه را به یک کار چالش برانگیز تبدیل می کند. نیاز به تلاش و دانش تخصصی دارد. با این وجود، با ابزارها و درک مناسب، شناسایی علت اصلی خرابی سیستم و تشخیص علائم فرسودگی CPU می تواند به یک کار نسبتاً ساده تبدیل شود.

8- نشانه های فیزیکی

بررسی سطحی مادربرد کامپیوتر می تواند نشانه هایی از خرابی CPU را نشان دهد. در موارد شدید گرمای بیش از حد، پردازنده ممکن است ظاهری زغالی نشان دهد. علاوه بر این، ممکن است علائم سوختگی روی برد مدار اطراف سوکت پردازنده وجود داشته باشد. در چنین مواردی، CPU به طور جبران ناپذیری آسیب می بیند. اگر علائم سوختگی روی برد قابل توجه باشد، ممکن است لازم باشد مادربرد یا کل سیستم کامپیوتر تعویض شود.

9- گرمای بیش از حد CPU

هنگامی که یک CPU بیش از حد گرم می شود، ممکن است با مشکلات موقتی مواجه شود که ممکن است منجر به آسیب دائمی نشود. برای جلوگیری از گرمای بیش از حد، CPU ها معمولاً به فن های خنک کننده نیاز دارند زیرا مقدار قابل توجهی گرما تولید می کنند. با این حال، اگر فن توسط گرد و غبار یا خرابی مسدود شود، ممکن است گاهی اوقات صفحه آبی و رفتار نامنظم را در رایانه شخصی خود تجربه کنید.

بسیار مهم است که هر گونه مشکل با فن را در اسرع وقت برطرف کنید، زیرا گرمای بیش از حد طولانی مدت می تواند در نهایت منجر به از بین رفتن CPU شود. در حالی که خود CPU دارای یک فن داخلی برای حفظ خنکی خود است، اگر این فن به هر دلیلی از کار بیفتد، پردازنده می تواند به طور موقت گرم شود.

برای کاهش خطر گرمای بیش از حد، توصیه می شود همه فن های موجود در رایانه خود را سالانه بررسی و تمیز کنید. اگر CPU شما اغلب علائم داغ شدن بیش از حد را نشان می دهد، با تمیز کردن فن آن شروع کنید. اگر با این کار مشکل حل نشد، می‌توانید تنظیمات BIOS را بررسی کنید تا ببینید آیا گزینه‌ای برای کاهش RPM فن وجود دارد یا خیر. این تنظیم می تواند به طور قابل توجهی بر عملکرد تأثیر بگذارد، به ویژه اگر رایانه شما برای کارهای گرافیکی فشرده استفاده می شود.

به یاد داشته باشید که گرمای بیش از حد طولانی مدت می تواند باعث آسیب دائمی CPU شود. اگر مطمئن هستید که CPU بیش از حد گرم می شود (برخی مادربردها ابزارهای تشخیصی برای نظارت بر دمای CPU ارائه می دهند)، اقداماتی را برای کاهش دما انجام دهید یا برای رفع مشکل از کمک حرفه ای کمک بگیرید.

10- قفل سیستم

هنگامی که رایانه شما یخ می زند، بیش از حد گرم می شود و متعاقباً خاموش می شود، ممکن است نشان دهنده خرابی CPU باشد. اگر مشاهده کرده اید که کامپیوتر شما اغلب قبل از خراب شدن قفل می شود و یخ می زند، باید احتمال خرابی CPU را در نظر بگیرید.

11- آسیب فیزیکی

یک CPU آسیب دیده اغلب با ظاهر خارجی آن قابل شناسایی است. اگر پردازنده به مدت طولانی در معرض حرارت قرار گرفته باشد، ممکن است آسیب دائمی به همراه داشته باشد. علاوه بر این، ممکن است علائم سوختگی قابل مشاهده روی CPU یا اطراف سوکت CPU وجود داشته باشد. در چنین مواردی آسیب شدیدتر و غیرقابل برگشت است. تنها راه حل این است که CPU آسیب دیده را جایگزین کنید و یک پردازنده جدید تهیه کنید.

12- خاموش شدن مکرر سیستم

پردازنده ای که در معرض خاموشی های مکرر قرار می گیرد بیشتر مستعد خرابی است. CPU ها در حین کار مقدار قابل توجهی گرما تولید می کنند که معمولاً توسط فن ها دفع می شود. با این حال، اگر فن ها توسط گرد و غبار و ذرات دیگر مسدود شوند، قادر به دفع موثر این گرمای اضافی نیستند. در نتیجه، پردازنده ممکن است تا حد غیرقابل تحملی بیش از حد گرم شود. به منظور جلوگیری از آسیب بیشتر به پردازنده، مادربرد اقدامات لازم را برای شروع خاموش شدن کل سیستم رایانه انجام می دهد.

13- مشکلات مربوط به بوت شدن سیستم

در صورت خرابی CPU، فرآیند بوت عادی مختل می شود. با راه اندازی کامپیوتر، هیچ نشانه شنیداری از اجرای کد وجود نخواهد داشت زیرا POST (خودآزمایی روشن) با موفقیت انجام نشده است. تنها صدای قابل تشخیص ممکن است صدای هواداران باشد. علاوه بر این، صفحه نمایش خالی می ماند و هیچ خروجی بصری ندارد. صرف نظر از اینکه چند بار کلیدهای صفحه کلید فشار داده می شوند یا دکمه های ماوس کلیک می شوند، کامپیوتر پاسخ نمی دهد. برای تایید بیشتر این موضوع، می توان LED های روی مادربرد را مشاهده کرد. اگر این LED ها با روشن شدن رایانه روشن شوند، اما سیستم نتواند فراتر از مرحله POST پیشرفت کند، نشان دهنده خرابی در پردازنده است.

نحوه عیب یابی کامپیوتر

برای حل مشکلات بوت نشدن رایانه، توصیه می‌شود همه مؤلفه‌ها، از جمله CPU، RAM، GPU (در صورت وجود) و تنظیمات حرارتی CPU را بازنشانی کامل کنید. این می تواند به رفع مشکلات احتمالی ناشی از نصب نادرست این قطعات کمک کند.

به‌علاوه، سفت کردن کابل‌ها بسیار مهم است، زیرا سیم‌کشی شل می‌تواند از عملکرد صحیح رایانه جلوگیری کند و گاهی اوقات باعث می‌شود که سیستم اصلاً روشن نشود.

یکی دیگر از روش های موثر عیب یابی این است که قطعات سخت افزاری را یکی یکی حذف کرده و آنها را به صورت جداگانه آزمایش کنید. این رویکرد به شما امکان می دهد هر مؤلفه خاصی را که ممکن است باعث ایجاد مشکل می شود شناسایی کنید. با حذف و آزمایش هر جزء به طور جداگانه، می توانید موضوع را به یک عنصر خاص محدود کنید.

اگر یک کارت گرافیک اختصاصی نصب کرده اید، می توانید آن را جدا کرده و کابل نمایشگر را مستقیماً به پنل I/O مادربرد خود وصل کنید. این می تواند به تعیین اینکه آیا کارت گرافیک باعث بروز هرگونه درگیری یا مشکل شده است کمک کند.

اگر مراحل قبلی مشکل را برطرف نکرد و قطعات یدکی در دسترس دارید، می توانید آن ها را تعویض و در سیستم خود نصب کنید. اگر با تعویض یک قطعه خاص مشکل حل شد، احتمالاً قطعه جایگزین شده معیوب بوده است.

توجه به این نکته مهم است که در حالی که ما رایج ترین مسائل و علائم مربوط به فرسودگی CPU و CPU معیوب را ارائه کرده ایم، ممکن است هنوز شاخص های دیگری از مشکل وجود داشته باشد. پیروی از مراحل عیب یابی ذکر شده در بالا می تواند به شما در تشخیص و حل مشکل رایانه کمک کند.

میانگین امتیازات ۵ از ۵
از مجموع ۱ رای
نمایش بیشتر

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا